Εθελοντές πυροφύλακες

«Μα η Πάρνηθα κάηκε, τι να φυλάξω;»

Αυτό το ερώτημα γεννιέται σε όποιον «αμύητο» ακούει για πρώτη φορά για πυροφύλαξη στην Πάρνηθα. Κι όμως υπάρχουν πολλά για να φυλάξει κανείς.

Δεν «κάηκε η Πάρνηθα», κάηκε ένα τμήμα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Πάρνηθας στην πυρκαγιά του 2007 κάηκαν συνολικά 36.338,16 στρέμματα και συγκεκριμένα 16.025,25 από τα 38.000 στρέμματα τουπυρήνα του Εθνικού Δρυμού και 20.312,48 από τα 212.000 στρέμματα της περιφερειακής ζώνης. Δηλαδή περίπου το 55% του πυρήνα και το 90% της περιφερειακής ζώνης τους Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας έχουν παραμείνει αλώβητα. Οι καμένες περιοχέςπου αποτελούνταν από πεύκα αναγεννώνται αυτή την στιγμή με φυσικό τρόποενώ οι περιοχές του αποτελούνταν από έλατα αναδασώνονται τεχνητά λόγω μη δυνατότητας φυσικής αναγέννησης.

Τόσο οι περιοχές που έμειναν αλώβητεςόσο και οι περιοχές που αναγεννώνταιχρειάζονται προστασία από νέες πυρκαγιές, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης.

Το δάσος της Πάρνηθας φιλοξενείπολλά είδη πανίδας (ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά κ.ά) και χλωρίδας(με 1.100 είδη φυτών 3 από τα οποία  που υπάρχουν μόνο στην Πάρνηθα). Οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στη διατήρηση αυτού του μοναδικού θησαυρού. Το Περιβάλλον είναι μοναδική αξία για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Άλλωστε, εμείς οι ίδιοι γευόμαστε και βιώνουμε το πλεονέκτημα της ύπαρξης ενός υγιούς δάσους εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Η ποιότητα ζωής μας είναι άρρηκτα δεμένη με το περιβάλλον: η αύξηση των πλημμυρών, η αδυναμία αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες είναι κάποιες μόνο από τις επιπτώσεις που υφίσταται η Αθήνα και τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Πεντέλης από το 2007 μέχρι σήμερα. Αν καεί και η υπόλοιπη Πάρνηθα οι συνέπειες αυτές θα πολλαπλασιαστούν.Αν όμως τη διαφυλάξουμε και την αποκαταστήσουμε οι συνέπειες θα είναι ευεργετικές για όλους μας.

Ο Ε.ΔΑΣ.Α, σε όλα τα χρόνια της συνεπούς πορείας του, είναι παρών καθ όλητη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (Μάιος- Οκτώβριος) για να διασφαλίσει ότι η Πάρνηθα θα διατηρήσει τις οικολογικές τις αξίες για πολλά χρόνια ακόμα.

Εσύ τι κάνεις γι` αυτό;

Έλα μαζί μας! Τα δύο στεγασμένα ξύλινα πυροφυλάκια της Σκίπιζας και της Μόλας προσφέρουν νύχτες δροσιάς κατά τους θερινούς μήνες και σε αντάλλαγμα ζητούν μόλις ένα δίωρο από το χρόνο σου!

Κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μια μικρή ομάδα εθελοντών ανεβαίνει στο πυροφυλάκιο με συνοδό έναν έμπειρο, εκπαιδευμένο Υπεύθυνο Πυροφύλαξης του ΕΔΑΣΑ. Σκοπός είναι ο άμεσος εντοπισμός τυχόν δασικής πυρκαγιάς και η έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών κατάσβεσης, που θα επέμβουν στο περιστατικό στο οποίο θα συμμετέχει και η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ.

Οι εθελοντές φτάνουν στο πυροφυλάκιοΣκίπιζας μετά από εύκολη πεζοπορία σε μονοπάτι (30 ως 45 λεπτά) ενώ στο πυροφυλάκιο Μόλας υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο. Στα πυροφυλάκια υπάρχουν μικρά στρώματα για τον ύπνο των εθελοντών, όταν δεν έχουν βάρδια πυροφύλαξης. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής γιατους εθελοντές πυροφύλακεςνα έχουν συμπληρώσει το 18ο  έτος της ηλικίας τους. Ο εθελοντής πυροφύλακας αναλαμβάνει μια δίωρη βάρδια και παρατήρηση των περιοχών που εποπτεύουν τα πυροφυλάκια για τυχόν πυρκαγιά. Τους υπόλοιπους χειρισμούς (εντοπισμός θέσης πυρκαγιάς, ειδοποίησης αρχών) τα αναλαμβάνει ο εκπαιδευμένος Υπεύθυνος Πυροφύλαξης. Με το τέλος της βάρδιας απολαμβάνουμε ένα δροσερό και ήσυχο ύπνο στο βουνό, στα 1.200μ. υψόμετρο, μακριά από το αστικό κέντρο της Αθήνας!!

Μη χάνεις χρόνο λοιπόν, δήλωσε συμμετοχή τώρα!! Η Πάρνηθα μας χρειάζεται!!

Πώς μπορώ να γίνω Υπεύθυνος Πυροφύλαξης;