Ομάδα Δασοπυρόσβεσης ΕΔΑΣΑ

Η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ αποτελείται αυστηρά από εκπαιδευμένους εθελοντές, την  κατάρτιση κι  εξέταση των οποίων αναλαμβάνει ο ΕΔΑΣΑ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα. Λειτούργησε αποκλειστικά ως πεζοπόρο τμήμα από την ίδρυση του ΕΔΑΣΑ (1987) ενώ από το 2008 απέκτησε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα (χωρητικότητας 600 λίτρων) και αναβάθμισε το ρόλο της. Έχει συμμετάσχει στην κατάσβεση άνω των 45 δασικών πυρκαγιών κυρίως στην Πάρνηθα αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής (Πεντέλη, Βορειοανατολική Αττική το 2009 κλπ).

Ο ρόλος της είναι να περιπολεί και να επεμβαίνει επικουρικά είτε με το πυροσβεστικό όχημα είτε ως πεζοπόρο τμήμα στα συμβάντα πυρκαγιάς εντός και πέριξ του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές της Αττικής σε συνεννόηση πάντα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα πληρώματα του οχήματος και οι ομάδες των πεζοπόρων καθοδηγούνται από έμπειρο συντονιστή και βοηθούς συντονιστές, μέλη του ΕΔΑΣΑ. Οι περιπολίες προγραμματίζονται με βάρδιες πληρωμάτων σε καθημερινή βάση από τον Συντονιστή της Ομάδας Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ και τους βοηθούς του. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (υψηλός βαθμός επικινδυνότητας ή περιστατικό πυρκαγιάς) η ομάδα τίθεται σε ετοιμότητα ή κινητοποιείται  με προκαθορισμένη διαδικασία.

Τα μέλη της Ομάδας Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ διαθέτουν όλα τα πιστοποιημένα ατομικά μέσα προστασίας (αντιπυρική στολή ΝΟΜΕΧ, κράνος, γάντια, μάσκα, αντιπυρικό αντίσκηνο) τα οποία διαθέτει με χρεωστικό έγγραφο ο ΕΔΑΣΑ σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς την σχετική εκπαίδευση. Η Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ διαθέτει επίσης μέσα πυρόσβεσης πεζοπόρου τμήματος (επινώτιους πυροσβεστήρες, αλυσοπρίονα, σκαπτικά εργαλεία κλπ.) καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 600lt πλήρως εξοπλισμένο.

Για τη συμμετοχή στην Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ προαπαιτούμενα είναι η καλή φυσική κατάσταση, η υποχρεωτική συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις και η επιτυχής θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Στην Ομάδα Δασοπυρόσβεσης του ΕΔΑΣΑ μπορούν να συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την ειδική φόρμα που βρίσκεται στη σελίδα επικοινωνίας .

Φωτογραφίες από πυροσβέσεις

.

[photoimage.gr]

Αντιπυρικές