Πυροφυλάκιο Μόλας

Το πυροφυλάκιο της Μόλας  βρίσκεται έναντι της ομώνυμης τοποθεσίας στα 1.200μ., στη ΒΑ πλευρά  της Πάρνηθας.

Το πυροφυλάκιο της Μόλας κατασκευάστηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και το Δασαρχείο Πάρνηθας βάσει του σχετικού αντιπυρικού σχεδιασμού μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007, με σκοπό την βελτίωση της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας. Επεκτάθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών με υλικά που έγιναν χορηγία στον ΕΔΑΣΑ, προσωπική εργασία εθελοντών του συλλόγου, κατόπιν αδείας των αρμόδιων αρχών. Στελεχώνεται από εθελοντές του ΕΔΑΣΑ, του συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ν. Φιλαδέλφειας και  εποχικούς υπαλλήλους του Συνδέσμου Πάρνηθας.

Τα χρόνια λειτουργίας του πυροφυλακίου έχουν εντοπιστεί δασικές πυρκαγιές στον ευρύτερο ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σε μια περιοχή που δεν έχει επηρεαστεί άμεσα από την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 και αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης των επισκεπτών του Βουνού. Το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο εποπτεύει τις δασικές περιοχές της Βορειοανατολικής Πάρνηθας, την Ιπποκράτειο πολιτεία, τις Αφίδνες, περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής όπως το Καπανδρίτι, ο Βαρνάβας και το Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Η διαμονή στο πυροφυλάκιο απαγορεύεται με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας , εκτός της παραμονής και διανυκτέρευσης των εθελοντών πυροφυλάκων. Η πρόσβαση στο πυροφυλάκιο Μόλας είναι εφικτή με τροχοφόρα οχήματα.

Θέση Πυροφυλακίου Μόλας