Πυροφυλάκιο Σκίπιζας

Το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας βρίσκεται στην ομώνυμη θέση στα 1.300μ., στη ΒΔ πλευρά  της Πάρνηθας. Σκίπιζα στα αρβανίτικα σημαίνει αετοφωλιά. Στην περιοχή (15΄ λεπτά νοτίως του πυροφυλακίου, στα 1.210μ.) βρίσκεται και η πηγή της Σκίπιζας. Ο Ι. Σαρρής στο βιβλίο του «Αι πηγαί της Πάρνηθας» (1925) αναφέρει την Σκίπιζα ως την υψηλότερη, την ψυχρότερη και την καλύτερη από άποψη ποιότητας πηγή της Πάρνηθας.

Μια πραγματική αετοφωλιά λοιπόν, που το 1987, με την ίδρυση του ΕΔΑΣΑ, επιλέχθηκε από τα μέλη του συλλόγου ως η ιδανικότερη θέση επόπτευσης των δυτικών και βορείων πλαγιών του ευρύτερου ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Τα πρώτα χρόνια οι πυροφυλάξεις πραγματοποιούνταν στο ύπαιθρο με κατασκήνωση πάνω στο βράχο που σήμερα στέκεται το πυροφυλάκιο. Το 1989 χτίστηκε μια μικρή ξύλινη πλατφόρμα με προστατευτικό τοιχίο και το 1990 αποφασίστηκε η κατασκευή ξύλινου πυροφυλακίου, το οποίο χτίστηκε σταδιακά με δαπάνες του ΕΔΑΣΑ και προσωπική εργασία των δεκάδων εθελοντών του.

Από την Σκίπιζα έχουν εντοπιστεί δεκάδες δασικές πυρκαγιές και έχουν κατασταλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις αρμόδιες αρχές. Η στρατηγική της σημασία οφείλεται στο μεγάλο εύρος επόπτευσης και στην απουσία άλλων παρόμοιων υποδομών στην βορεινή πλευρά της Πάρνηθας. Τα χρόνια λειτουργίας του πυροφυλακίου έχουν εντοπιστεί δασικές πυρκαγιές στον ευτύτερο ορεινό όγκο της Πάρνηθας, στην Σαλαμίνα, στον Ασπρόπυργο, στα Δερβενοχώρια, στα Οινόφυτα, στην Κεντρική Εύβοια, στους ορεινούς όγκους Πάστρα και Κιθαιρώνα, ενώ έχει καταγραφεί ακόμα και η αναγγελία πυρκαγιάς στον Παρνασσό (με άριστες καιρικές συνθήκες)!!

Το 2007 διαπιστώθηκε η ανάγκη να ανακατασκευαστεί το πυροφυλάκιο λόγω εκτεταμένων φθορών από τις έντονες καιρικές συνθήκες που είχαν καταστήσει το πυροφυλάκιο μη ασφαλές.  Η σχετική μελέτη και η αγορά των υλικών πραγματοποιήθηκαν μέσω χορηγίας του WWF Ελλάς, η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από ειδικό συνεργείο με την εθελοντική συνεισφορά μελών του ΕΔΑΣΑ και τέλος η μεταφορά των υλικών (ξυλεία, μηχανήματα, αδρανή υλικά κτλ.) έγινε αποκλειστικά με τα χέρια από εθελοντές του συλλόγου. Η βάση του πυροφυλακίου ενισχύθηκε, το πυροφυλάκιο μεγάλωσε ώστε να φιλοξενεί περισσότερους εθελοντές και δημιουργήθηκε μπαλκόνι και στην Βόρεια πλευρά. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2007 ευτυχώς δεν κατέστρεψε το ημιτελές τότε πυροφυλάκιο και έτσι η φύλαξη της θέσης αυτής συνεχίζεται απρόσκοπτα ως σήμερα. Το πυροφυλάκιο συντηρείται 2 φορές τον χρόνο (πριν και μετά την αντιπυρική περίοδο) με προσωπική εργασία των εθελοντών του ΕΔΑΣΑ.

Η διαμονή στο πυροφυλάκιο απαγορεύεται με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας , εκτός της παραμονής και διανυκτέρευσης των εθελοντών πυροφυλάκων. Η πρόσβαση στο πυροφυλάκιο Σκίπιζας είναι εφικτή μόνο με τα πόδια από τη θέση Σκαλάκια (45 λεπτά περπάτημα).

Θέση πυροφυκλακίου Σκίπιζας